Tredje gången gillt på Sveriges Annonsörer

Sveriges Annonsörer |

Tobias Eltell, återkommande förbundsjurist på Sveriges Annonsörer. Foto: Johan Rheborg.

Behovet av juridisk rådgivning för Sveriges Annonsörers medlemmar har ökat markant det senaste året. Ärendena har även blivit mer komplexa. Därför växlar nu organisationen upp med ytterligare en förbundsjurist, tillika tidigare medarbetare.

I takt med att medielandskapet har blivit mer komplext och förutsättningarna blir allt tuffare för marknads- och kommunikationsavdelningarna på svenska företag och organisationer, har behovet av professionell juridisk rådgivning ökat. En tydlig trend sedan flera år är även att den interna reklamproduktionen, så kallad inhouse, ökar bland företagen. På intresseorganisationen Sveriges Annonsörer, där de flesta av landets stora annonsörer är medlemmar, har förbundsjuristen Niklas Briselius fått in fler rådgivningsuppdrag än vad han hinner med. Därför återrekryteras den tidigare juristen Tobias Eltell, som kommer att arbeta ihop med Niklas. Han ger här sin syn på sin nygamla roll.

Det är nu tredje gången du anställs på Sveriges Annonsörer. Varför kommer du tillbaka?
– Arbetet som jurist på Sveriges Annonsörer omfattar mina favoritområden marknadsrätt, yttrandefrihetsfrågor, upphovsrätt och varumärken. Marknadsrätten reglerar ju områden där yttrandefriheten verkligen ställs på sin spets, som alkohol, spel, krediter och miljö. Hos annonsörerna hittar du målmedvetenhet, kreativitet och kraft, vilket ofta innebär rejäla utmaningar för oss jurister. Dessutom är reklamens roll i samhället alltid spännande att diskutera.

De senaste åren har du arbetat på både Reklamombudsmannen (RO) och på advokatbyrå. Vilka lärdomar tar du med dig därifrån in i arbetet med Sveriges Annonsörers medlemmar?
– Arbetet med egenåtgärder på RO gav en bra inblick i självregleringens roll och betydelse för bevarandet av den kommersiella yttrandefriheten. Inom affärsjuridiken på byrå är det viktigt att som rådgivare lyssna, förstå och sätta sig in i kundens problem, något som självklart är viktigt även för medlemsföretagen.

Hur kommer du och Niklas att kunna förbättra rådgivningen till Sveriges Annonsörers medlemsföretag?– Ambitionen är att göra annonsörerna till bättre och säkrare köpare av reklam och media genom rådgivning och utbildning. Under 2015 kommer vi att växla upp den företagsanpassade utbildningen. Denna utbildningsform är väldigt omtyckt bland annonsörerna eftersom den skräddarsys så att den passar varje enskild annonsör. Jag hoppas även att vi ska kunna utveckla vårt internationella arbete inom World Federation of Advertisers (WFA). Sverige är ett föregångsland i många avseenden och som världens största annonsörorganisation har vi en del att bidra med, avslutar Tobias.

Tobias Eltell tillträder som förbundsjurist på Sveriges Annonsörer den 1 april 2015.

Kontaktpersoner

Tobias Eltell, blivande förbundsjurist på Sveriges Annonsörer, 076-629 12 90, tobias.eltell@annons.se

Anders Ericson, vd, Sveriges Annonsörer, 08-545 252 32, 0708-18 75 99, anders.ericson@annons.se

Erik Huss, pressansvarig, Sveriges Annonsörer, 
08-545 252 34, 0725-66 15 70, erik.huss@annons.se