​Varning för fakturaskojare i sommar

Sveriges Annonsörer |

​Fakturaskojeriet i Sverige kostar uppskattningsvis närmare 1,5 miljarder kronor varje år. Mest utsatta är företagen under sommaren. Sveriges Annonsörer tipsar om hur du undviker annonsskojare och andra som vill lura dig och ditt företag. 

– Fakturaskojeriet har tyvärr inte minskat trots att problemet har uppmärksammats mycket under de senaste åren. Istället har många skojare sett nya möjligheter med internet och skickar bluffakturor för annonsering på nätet. Om du drabbas av annonsskojare ska du alltid motsätta dig betalningsansvaret genom att meddela det skriftligt till företaget, säger Tobias Eltell, förbundsjurist på Sveriges Annonsörer.
Här följer några enkla tips för hur du undviker skojarna samt vad du ska göra om du har blivit drabbad.

När du fått en faktura eller beställningsunderlag för något du inte beställt:

 • Skicka tillbaka fakturan med ett kryss över och orden: "Har ej beställt, kommer inte att betala", på engelska: "not ordered".
 • Skicka en kopia till Sveriges Annonsörer och till Svensk Handel. Se kontaktuppgifter nedan.
 • Om skojaren hänvisar till en muntlig beställning är detta ofta en bluff.
 • Undvik att tala med skojarna om ni inte har beställt och vill påtala det. Maila och skicka brev i stället.

Har du skrivit på ett underlag men anser dig blivit lurad: 

 • Stryk ett streck över papperet och skriv "motsätter mig betalningsansvar beroende på vilseledande uppgifter", på engelska "reject payment due to misleading information". "Polisanmälan kommer att göras", på engelska "Complaint will be filed with the police".
 • Gör en polisanmälan.
 • Faxa tillbaka underlaget till företaget.
 • Faxa eller maila en kopia på underlaget till Sveriges Annonsörer, fax: 08-23 55 10, e-post: info@annons.se och till Svensk Handel, fax: 010-471 86 77, e-post: varningslistan@svenskhandel.se.

Att tänka på när du beställer annonser:

 • Om ni beställer en annons, kräv en skriftlig bekräftelse med annulleringsrätt inom tio dagar. Seriösa företag brukar gå med på det. Tacka nej om en sådan annulleringsrätt inte godtas.
 • Vid mycket bedrägliga metoder från skojarna - gör en polisanmälan.
 • Sätt också in vikarier i ämnet. Låt alla beställningar gå via en eller ett fåtal på företaget.
 • Om ni inte har beställt och på den grunden vägrar betalning händer det att skojaren hotar med inkasso och kronofogde. Om någon av dessa tar kontakt med er ska ni bestrida betalningsskyldighet. Det kan göras på några få rader, men gör det alltid skriftligt.

Näringslivet har en gemensam varningslista för företag som använder sig av bedrägliga metoder - du hittar denna på: http://www.svenskhandel.se/Vi-arbetar-med/Sakerhet1/Varningslistan/

Pressbilder finns på: www.annons.se/press.

För mer information, kontakta gärna:
Tobias Eltell, förbundsjurist, Sveriges Annonsörer,
e-post: tobias.eltell@annons.se, telefon: 08-545 252 36 eller 0766-29 12 90.

Sveriges Annonsörer är intresseorganisationen som arbetar för effektivare marknadskommunikation. Detta genom att skapa större effekt på medlemmarnas investeringar i reklam och övrig kommunikation, öka kunskapen och representera deras intressen. Vi ägs av våra medlemmar, landets största annonsörer, vilka står för hälften av de samlade reklam- och medieinvesteringarna i landet. Läs gärna mer på www.annons.se