Att använda en kändis i reklam är ett välprövat knep och många gånger mycket lyckat. Zlatan Ibrahimovic i Volvos reklam, Michael Jordan i NIKE-reklam, Zara Larsson i H&M-reklam, Sara Sjöström och Peter Forsberg i samarbete med Barncancerfonden är några exempel.

Men det finns de som började bra men slutade dåligt som till exempel Tiger Woods samarbete med Nike, Gillette och Accenture, som påstås ha kostat aktieägarna i de varumärkena 900 miljarder kronor när han betedde sig dåligt.

Här följer fem tips hur du väljer rätt kändis för ditt varumärke:

1. Välj en kändis som verkligen associeras med ditt varumärke!

Att välja en kändis som använder din produkt är bra, men det viktigaste är att kändisen är trovärdig för ditt varumärke och når in i din målgrupp, då har du bäst chans att få rätt associationer, ”brand match”. Det är associationen, ”passion branding”, du åker snålskjuts på och som ska vara starkt bidragande för att nå effekten du köper. Om du har möjlighet, testa ditt val av kändis och budskap. (Netflix är världsmästare i att A/B-testa och påstås ha ökat sitt tittande med upp mot 30 % tack vare det).

2. Ta reda på möjliga risker med kändisen?

Du vill att ditt varumärke ska associeras med kändisen. Gör därför så mycket research du kan genom att Googla, sök på kändisen i sociala medier och kolla gärna också kändisens vänner. Missa inte att kolla hur kändisen har kommunicerat med sina fans. Lägg tid och resurser på att bilda dig en uppfattning av hur kändisen gör och tänker, även om det förflutna inte är en garanti för framtiden. Och extra viktigt är det här nu när alla inte har längre bort att kommentera och dela en bild och uppfattning än sin mobil.

3. Minimera riskerna – ett bra avtal i grunden!

Även fast du har gjort en bra research behöver du ett bra avtal. Det räcker inte att det täcker legala aspekter, du måste även skriva in moraliska aspekter för att minimera och mildra riskerna om något går fel för kändisen. Självklart upphäver alla överträdelser, stora som små, avtalet omedelbart om du vill. Ta gärna hjälp av vår juridiska rådgivning här på Sveriges Annonsörer.

4. Ju enklare desto bättre

Slå inte knut på dig själv och var översmart med vad och hur du vill använda kändisen i din kommunikation. Använd kändisen till att stå för relevant kundnytta, då blir det som mest trovärdigt och du bygger ert varumärke. Var inte kontroversiellare än vad som är äkta för kändisen. Pepsi körde ordentligt i diket för ett år sedan med Kendall Jenner. Återigen A/B-testa möjliga budskap och uttryck, för att få kundreaktioner, de är de som ska börja eller öka gillandet av ditt varumärke.

5. Var långsiktig – minst 2 år

Uthållighet är en framgångsfaktor. Du jobbar inte med kändisar i din kommunikation för att öka konverteringen kortsiktigt, du gör det för att bygga varumärket. Tänk 2 år eller längre.

Att jobba med en kändis är inte trial and error, det är på riktigt direkt. Välj kändis med omsorg, det är ditt varumärke du riskerar- inte kändisens. Ta dig tid att reflektera, minimera riskerna och tänk långsiktigt. En kändis använder du inte för att konvertera bättre, en kändis använder du för att få fler att gilla ditt varumärke och de som gillar ditt varumärke en bekräftelse på att de gjort ett smart val. Rätt jobbat med kändisar fungerar otroligt bra, mycket bättre än vad många vet och kanske därför är det relativt få som gör det framgångsrikt i Sverige. Vi hjälper dig gärna, så hör mer än gärna av dig till oss.

PS. Tänk på samma sätt när du jobbar med influencers som med kändisar.

Av Ulf Hermansson Samell

Relaterade artiklar

Oroväckande okunskap om varumärkesbyggande bland svenska företagsledare

Att effekten av marknadsinvesteringar sjunker, och att reklamtröttheten är fortsatt hög vet vi helt säkert. Men för att förstå varför, och hur vi ska kunna vända utvecklingen, krävs djupare analys – på flera…

Bli en tryggare köpare av influencersamarbeten

Influencer marketing är större än någonsin, och investeringarna kommer sannolikt fortsätta öka. Omvärldens intresse tycks också ha nått en ny nivå. Att ämnet väcker känslor, engagemang och genererar rubriker – långt utanför vår…

Hur ska man annonsera utan tredjepartscookies?

Det är dags att se över sin digitala annonsering då tredjepartscookies är på väg bort och detta kommer att förändra hela ekosystemet för alla digitala marknadsförare. Läs vår medieexpert Peter Mackhés blogg om…

Reklamtrötthet, effekt, data och kreativitet

Reklamtrötthet är ett ämne som har börjat diskuteras igen. Jo, det är faktiskt inte första gången. Det skedde redan på sjuttiotalet; när allmänheten kände att trycket från mediebruset började bli rent ut sagt…
Fler artiklar