Har du koll på vad ditt varumärke gör om dagarna?

Unilever sätter ned foten. Det bör du också göra! Se till att du syns på rätt plats. Och med rätt umgänge i rätt omgivning. Två enkla tips som bör vara vägledande för alla som arbetar med varumärke och kommunikation.

Häromdagen kom ett efterlängtat vrål från en av världens största annonsörer, Unilever.

Företagets marknadschef, Keith Weed, listade i en intervju tre åtaganden/löften:
1. Att inte investera i plattformar som inte skyddar barn eller som orsakar splittring i samhället.
2. Att motverka könsstereotyper genom reklam.
3. Att bara samarbeta med organisationer som åtar sig att skapa bättre digital infrastruktur, som att samlas kring ett mätsystem och förbättra kundupplevelsen.

”Visa mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är”.
Egentligen är det självklarheter. Eller hur. Brand safety. Att ta ansvar för sitt varumärke. För precis som du som förälder tar ansvar för ditt barn, från det fötts till 18-års ålder, (eller ja, längre ändå om vi ska vara riktigt ärliga) bör du även ta hand om ditt varumärke. Var du syns, och vem du syns med. Vilka fester en är på och vilka en umgås med.

Till TT utvecklade vår marknadschef, Ulf Hermansson Samell, vad det handlar om; varumärkesbyggande, förtroende, tillit, ansvar:
”Vi vill ha arenor där vi kan annonsera, då vill vi att de ska vara bra, omtyckta och trovärdiga”.

Eva Ossiansson, ekonomie doktor vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, säger i samma artikel att det också handlar om ”stå för något och förbättra samhället”… här går man ett steg längre genom att de platser man verkar igenom måste ta ett visst ansvar för samhället”

Förhoppningsvis blir Unilevers uttalanden ett uppvaknade för branschen, likt Marc Pritchards blev det i fjol kring digital annonsering. För utöver att se till den kortsiktiga ekonomiska effekten, att ens annonser syns för ögonpar på människor, inte robotar eller fejkmänniskor, gäller det att också se till de långsiktiga effekterna av vad ens annonser bidrar med, både till det egna varumärket, men även för samhället i stort.

Det handlar om förtroende
I en värld av fake behövs äkthet. Och det börjar med dig. Som annonsör har du en enorm kraft. För Keith Weed och Unilever är det enkelt, de vill behålla förtroendet hos sina kunder. Och det inkluderar även kanalvalen de gör.
Allt kommunicerar.
Har du koll på vad ditt varumärke gör om dagarna?

 

Av Tero Marjamäki
tero.marjamaki@annons.se