Sök står för en tredjedel av reklampengarna

Detta visar den senaste prognosen från IRM när de sammanställer medieinvesteringarna i Sverige för 2019.

Annonsörer lägger allt mer av sin mediabudget på köpt sök som är ett effektivt sätt att fånga upp sökträffarna som en följd av bredare räckviddsannonsering.

Trenden idag är att marknadsavdelningarna arbetar mer med utbudsannonsering istället för varumärkesannonsering och företag är allt mer konverteringsdrivna och fokuserade på försäljning här och nu än att långsiktigt bygga upp sitt varumärke med sin marknadsföring.

När man tittar på utvecklingen av reklam och marknadsinvesteringarna hos IRM som fångar in alla nettopengar i reklam- och media i Sverige blir det ännu mer tydligt att marknadsavdelningarna lägger en allt större andel på sälj och konvertering.

Av de dryga 40 miljarder kronor som investeras i reklam och media i Sverige under 2019 kan man se att sök kommer att ta 31,2 procent av mediekakan, detta är närmare en tredubbling mot andelen som sök hade av mediekakan för fem år sedan.

Mediekakan i Sverige 2019 – källa IRM

Mediekakan i Sverige 2019 IRM

Samtidigt har de stora räckviddsmedierna tappat en stor andel av reklaminvesteringarna. Framförallt har print rasat från sin storhetstid då de tog runt hälften av mediekakan för tio år sedan, men även tv tappar långsamt andelar mot de nya digitala medierna.

Vi ser även att reklamtröttheten i Sverige ökar och den ligger idag på rekordhöga nivåer, läs vår debattartikel i SvD. De bidragande orsakerna är framförallt frekvens, retargeting och mängden spelreklam.

Ytterligare en fråga som väcks är om vi har mindre engagerande reklam med lägre kvalité idag än vad vi hade för 5-10 år sedan, där vi idag försöker sälja saker istället för att bygga en relation med våra kunder kan vara en sak som spär på reklamtröttheten. Eller är det andra faktorer som påverkar detta?

Den fakta som vi har är utvecklingen i reklam- och medieinvesteringarna i Sverige är att en allt större andel av marknadsbudgeten går till sök som är ett starkt säljdrivande media.

Vilken balans som man ska ha i marknadsbudgeten mellan varumärkesbyggande reklam, säljdrivande reklam och ren konvertering för att nå bäst effekt är en intressant fråga som alla marknadsavdelningar borde försöka räkna ut, helt enkelt hur mycket måste man så för att kunna skörda effekten i slutändan. Internationell forskning av Binet & Fields visar att den optimala mixen för de flesta branscher är att man lägger 60 procent av budgeten på varumärkesbyggande aktiviteter och 40 procent på aktivering.

Av Peter Mackhé
peter.mackhe@annons.se

Peter Mackhé