Var är alla svenska julreklamfilmer?

Butikerna är redan där. De börjar i november, vissa i oktober, de modiga, eller dumdristiga i september. Jag pratar om julpyntet. Juldekorationerna. Julmusiken. Vissa hatar det andra älskar det. Oavsett skapar julen känslor. Vissa radiokanaler har redan börjat klinka igång julsångerna, och vissa online-tjänster för serier och filmer har börjat damma av julmaterialet och ställt de längst fram i det digitala skyltfönstret.

Ser vi till reklamen har de utländska aktörerna börjat rulla igång sina julfilmer.
Exempelvis:
Apple med en animerad Wes Andersson inspirerad julsaga.
John Lewis & Partners går all in med Elton John.
Heathrow Airport kör på med sina urgulliga nallar.

Här kan du se några av de bättre julfilmerna hittills.
Och här kan du se några av de bättre genom tiderna.

Men, var är de svenska julreklamfilmerna?

En klassisk reklam som ofta, om inte alltid, i sociala medier efterfrågas efter är Coca Cola:s. Ni vet, den med lastbilen. Den är ju inte svensk, men har tagit sig in i svenska folkets hjärtan. Men, utöver den, och några enstaka exempel, lyser de svenska emotionella julreklamfilmerna med sin frånvaro. Varför?

Att emotionell reklam funkar finns det otal med forskning på och som visar att emotionell reklam är effektiv reklam. Den går in i långtidsminnet, lyckas man väl tar även kroppens effektivaste långtidsminne till sig det, nämligen hjärtat. De mest delade reklamfilmerna är de som har emotionella element. Forskningen är entydig. Emotionell reklam bygger varumärken och skapar långsiktig lönsam tillväxt. Vart du än befinner dig i världen, driver känslomässig kreativitet försäljning och ditt varumärke.

Vill du botanisera bland de mest emotionella reklamerna, surfa in här.

Det USA gör. Det brukar Sverige också göra. Och UK har gjort det sedan länge så länge att det är mycket förväntan inför släpp av årets julfilmer. Bara det är så mycket värt att det är förvånande att vi inte har det fenomenet. Förr eller senare. När det kommer till julreklamfilmer som värmer varumärket till nya höga nivåer hoppas jag det blir förr. Och mina personliga favoriter de senaste åren är John Lewis 2014 och Heathrow Airport 2018. Ha en skön 1:a advent!

 

Av Ulf Hermansson Samell
ulf.hermansson.samell@annons.se

Ulf Hermansson Samell